Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Πότε είναι η ΝΗΣΤΕΙΑ των Αγίων Αποστόλων;

Η ΝΗΣΤΕΙΑ των Αγίων Αποστόλων


Όπως είναι γνωστό, η νηστεία δεν είναι αυτοσκοπός στην πνευματική μας ζωή αλλά εργαλείο που μας βοηθά να καθαριστούμε, μεταμορφώνοντας τα πάθη μας για να φτάσουμε στην Βασίλεια του Θεού!

Μέσα στις νηστείες που έχει θεσπίσει η Εκκλησία, υπάρχει και η νηστεία των Αγίων Αποστόλων, που είναι δυστυχώς άγνωστη σήμερα σε πολλούς Χριστιανούς. 

Στις 29 Ιουνίου, η Εκκλησία εορτάζει την εορτή των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Έτσι, προς ανάμνηση του μαρτυρικού θανάτου των δύο Αποστόλων, έθεσε να ολοκληρώνεται και η νηστεία αυτή.

Η νηστεία αυτή, κατά τον Μ. Αθανάσιο (4ον αιώνα) ξεκινούσε μετά την Πεντηκοστή, λόγω του ότι οι Απόστολοι ξεκίνησαν τότε το έργο τους. Υπενθυμίζεται έτσι σθεναρά και σε όλους εμάς, ότι οι Χριστιανοί οφείλουν να μιμούνται το έργο των αγίων Αποστόλων και να διαδίδουν με ειρηνικό τρόπο την Αγάπη για τον αληθινό Θεό και την διδασκαλία του Ιησού Χριστού.

Κατά τις Αποστολικές Διαταγές, προτάθηκε να ξεκινάει καλύτερα μετά την Κυριακή των Αγ. Πάντων, όπως ισχύει και μέχρι τώρα.

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης εξηγεί στο «Ιερό Πηδάλιο», ότι η Νηστεία αυτή αποφασίστηκε να αρχίζει καλύτερα τότε, γιατί κατά την πρώτη εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος είναι μεγάλες μέρες και δεν νηστεύουμε, κι έπειτα νηστεύουμε, διότι οι Θείοι Απόστολοι πρώτα νήστευσαν και προσευχήθηκαν και ύστερα ξεκίνησαν το Κήρυγμά τους.

Επειδή είναι λοιπόν κινητή νηστεία, διαφέρει κάθε χρόνο στη διάρκεια ημερών και υπολογίζεται ανάλογα με το πότε είναι το Πάσχα. Αν το Πάσχα πέσει αρχές Απριλίου, τότε η νηστεία διαρκεί έως 4 εβδομάδες, αλλά αν πέσει αρχές του Μαΐου, τότε η νηστεία μπορεί να είναι μόνο 2 η 3 μέρες και κάποτε ούτε αυτό.

Συγκεκριμένα, η νηστεία των Αγίων Αποστόλων αρχίζει 8 εβδομάδες μετά το Πάσχα, τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων και τελειώνει στις 28 Ιουνίου, τη παραμονή της Εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. 

Κατά την νηστεία αυτή, δεν τρώμε κρεατικά, αυγά, γαλακτοκομικά. Επιτρέπεται το κρασί, ελαιόλαδο και ψάρια, εκτός της Τετάρτης και Παρασκευής.

Εύχομαι όλοι μας να μην παραμελήσουμε και αυτή την σημαντική νηστεία της Εκκλησίας μας αλλά να την χρησιμοποιήσουμε καταλλήλως προς ωφέλεια της ψυχής μας. 

Καλό στάδιο... Καλό πνευματικό αγώνα!!!

Και να θυμάσαι:
Σε τίποτα δεν ωφελεί η νηστεία των φαγητών αν δεν συνοδεύεται και από την νηστεία των παθών!