Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

H ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ



H ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι Θεομητορική εορτή των Χριστιανικών Εκκλησιών, η οποία εορτάζεται στις 15 Αυγούστου.
Στην γλώσσα της Χριστιανοσύνης δεν έχουμε θάνατο της Παναγίας αλλά Κοίμηση. Πότε όμως εκοιμήθη η Θεοτόκος;

Η Παράδοση και οι γραπτές μαρτυρίες, που σωθήκανε λένε, ότι η Παναγία έζησε έντεκα χρόνια μετά την Ανάληψη τού Κυρίου.

Τριών ετών η Παναγία πήγε στον Ναό. Στα δεκαέξι μνηστεύθηκε τον Ιωσήφ. Στα 49 της ανελήφθη ο Κύριος. Και στο εξηκοστό έκοιμήθη.

Έζησε πάντα στα Ιεροσόλυμα, εκεί που ο Θεάνθρωπος θυσιάστηκε για τη σωτηρία της ανθρωπότητος και θριάμβευσε με την ένδοξη Ανάστασή Του…

Η Παναγία ανέβαινε συχνά στο όρος των Ελαιών, από το οποίο ανελήφθηκε ο Κύριος. Εκεί με ιερή συγκίνηση προσευχόταν στον Ουράνιο Πατέρα και στον Υιόν της.


Πάντοτε έφερνε στον νουν της τις μεγάλες εκείνες ώρες του Ιησού και δάκρυα ευγνωμοσύνης κυλούσανε από τα θεία της μάτια…

Τρεις μέρες, προτού κοιμηθεί, ειδοποιήθηκε η Παρθένος από Άγγελο του Ουρανού για την κοίμησή της. Λέγεται, ότι ο Άγγελος, που της έφερε την αγγελία της κοιμήσεως, ήτανε και πάλιν ο Γαβριήλ, ο όποιος άλλοτε της είχε φέρει το μεγάλο μήνυμα του Ευαγγελισμού και της είχε πει το «Χαίρε Κεχαριτωμένη…».

Ο Ουρανόσταλτος Άγγελος της είπε τώρα να μην ταραχθεί, αλλά να δεχθεί με ευφροσύνην το νέο μήνυμα της κοιμήσεως της, διότι την προσμένει η αθάνατη ζωή πλησίον του Υιού της.

Καμία ταραχή και καμία λύπη δεν ταράζει τότε την καρδιά της Παρθένου. Αλλά αντιθέτως πλημμυρίζει από χαρά και επιθυμία πότε θα βρεθεί κοντά στον Χριστό.

Προτού, λοιπόν, ανακοίνωσει πουθενά τίποτε για το θείο άγγελμα, ανέβηκε για τελευταία φορά στο όρος των Ελαιών, για να κάνει την προσευχή της. Λένε ότι στο άνηφόρισμά της, τα δενδρα την υποδεχτήκανε με χαμηλωμένα τα κλαδιά τους και σκυμμένες τις κορυφές τους.
Στο γεγονός αυτό δίδεται η έξήγηση που λέει ότι και η άψυχος φύση με θεία δύναμη έδειξε σεβασμό στην Αγνή Μητέρα, που ανάλωσε όλη της την ζωή στο θέλημα του Θεού.