Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

«ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΘΕΙΟ ΕΡΩΤΑ!»




«ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΘΕΙΟ ΕΡΩΤΑ!»

ΓΕΜΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ…

Μα έρχεστε σαν πεινασμένοι και φεύγετε πάλι πεινασμένοι!

Ξέρετε γιατί;
Γιατί δεν έρχεστε να πάρετε την Τροφή του Θεού, την Χάρη του Θεού!
Πως νομίζετε έζησαν οι πρώτοι Χριστιανοί; Πως νομίζετε είχαν την δύναμη να πολεμούν τους ειδωλολάτρες, να πολεμούν τα θηρία;
Είχαν την δύναμη γιατί μεταλάβαιναν συνέχεια το Σώμα και το Αίμα του Υιού του Θεού.
Εσείς κάθε πότε μεταλαβαίνετε;
Και όποτε έρχεστε θεωρείτε σπουδαίο τον ερχομό σας στην θεία Κοινωνία που συνδέεται με καμιά νηστεία, καμιά αγρυπνία, καμιά προσευχή…
Λες και ο Θεός συγκινείται πιο πολύ από τις νηστείες σας, από τις αγρυπνίες σας, από τις προσευχές σας, που όμως δεν έχουν καν μέσα τους ΘΕΪΚΟ ΕΡΩΤΑ για Εκείνον.

ΤΟΥ ΛΕΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ…

Αλλά η καρδιά σας είναι αδειανή από ΘΕΪΚΟ ΕΡΩΤΑ, από φωτιά!

Αλήθεια, πως μπορεί να ψηθεί ένα ψωμί μέσα στο φούρνο, αν δεν τον έχεις ανάψει, αν δεν τον έχεις πυρακτώσει και αν δεν έχεις κλείσει ερμητικά την πόρτα; Πως μπορεί να γίνει αυτό το ψωμί; Έτσι κι εσείς θέλετε να πάρετε το ψωμί της χάριτος, ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΘΕΪΚΟ ΕΡΩΤΑ ΤΟΥ και λέτε, «μα εγώ νηστεύω, αγρυπνώ και προσεύχομαι…»

Και που αγρυπνείς και που προσεύχεσαι και που νηστεύεις, έγινες καλύτερος άνθρωπος; Σταμάτησε το στόμα σου να λέει τα λόγια αυτά τα πονηρά; Σταμάτησε το μυαλό σου να σκέπτεται τα ανόητα που σκέπτεται; Σταμάτησε η καρδιά σου να αγαπάει τους κοσμικούς δεσμούς και τις γήινες αγάπες; Δεν σταμάτησε. Πως θα τα καταφέρεις λοιπόν στον αγώνα αυτόν;

Μια είναι μονάχα η δύναμις: Ο ΘΕΪΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ!

Και μόνο όποιος έχει πολύ θεϊκό έρωτα στην καρδιά του είναι έτοιμος να κάνει κάθε θυσία για τον αγαπημένο του.
Δέστε αναμεταξύ σας, η μια μπορεί να αγαπά την άλλη, ο ένας μπορεί να αγαπά τον άλλον, έχει όμως και την διάθεση να θυσιαστεί, να δώσει τα νεφρά του, την καρδιά του, οτιδήποτε άλλο στον άλλον; Όχι, γιατί είστε ξένοι. Έχετε αγάπη, αλλά αυτή η αγάπη δεν είναι αρκετά δυνατή. Ποιος μπορεί να θυσιάσει τα πάντα, ακόμα και την ζωής του, για να σωθεί ο άλλος; Μόνο η μάνα στο μωρό της! Μόνο όταν υπάρχει πολύ δυνατή αγάπη. Ούτε καν ο ερωτευμένος άντρας στη γυναίκα, ούτε η ερωτευμένη γυναίκα στον άντρα, που νομίζουν ότι είναι ερωτευμένοι, δεν έχουν θυσιαστική αγάπη ο ένας για τον άλλον. Μόνο λοιπόν η μάνα στο μωρό της!
Κι’ αυτό το απέδειξα Εγώ, λέει ο Θεός, που έστειλα τον ίδιο Μου τον Γιό να θυσιαστεί, για να σας αποδείξω ότι Αυτός είναι ο έρωτας, η θυσία! Και τι ζητώ από εσάς; Την ίδια θυσία. Ποια θυσία όμως; Όχι αυτήν που έκανε ο Γιός Μου. Εκείνος θυσιάστηκε για όλους σας. Δεν ζητάει να θυσιαστείτε εσείς σε τίποτα άλλο, παρά να θυσιάσετε τους δεσμούς σας τους κοσμικούς, τους αμαρτωλούς και να Του δώσετε μονάχα την αγάπη, τον έρωτα της καρδιάς σας!

Εάν μέσα στην ψυχή σας βάλετε τον έρωτα του Θεού, τότε μπορείτε να προστατέψετε την ψυχή σας από τον κάθε σατανά!

Τότε μπορείτε να κάνετε αγρυπνίες, τότε μπορείτε να κάνετε νηστείες, τότε μπορείτε να κάνετε προσευχές! Γιατί δεν θα βγαίνουν μέσα από μια ανάγκη του φόβου μην κολαστείτε, αλλά από μια ανάγκη θεϊκή, ερωτική, να ενωθείτε με τον Θεό σας! Είναι άλλο να κάνεις κάτι από φόβο και άλλο να κάνεις κάτι από θείο έρωτα!

 (απόσπασμα από απομαγνητοφωνημένο κήρυγμα του π. Ελπιδίου Βαγιανάκη)