Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΖΥΓΙΑ» ΣΤΟ ΓΑΜΟ! (π. Ελπιδίου Βαγιανάκη)


✿⊱╮«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΖΥΓΙΑ» ΣΤΟ ΓΑΜΟ!

Ένα κορυφαίο παράδειγμα «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΖΥΓΙΑΣ» είναι και αυτή που είχαν ανάμεσα τους ο πιστός γιος του Θεού Αβραάμ και η ευλογημένη κόρη Του Σάρα. Δείτε πως έζησαν και πόσο ευλογήθηκαν, ώστε να γίνει ο Αβραάμ πατριάρχης εθνών και η Σάρα να μακαρίζεται σε κάθε μυστήριο του γάμου σαν την ταπεινή δούλη του κυρίου της Αβραάμ!

Αν και δεν έκανε η Σάρα τίποτα σπουδαίο για τα μάτια των ανθρώπων στην ζωή της, ο σεβασμός στον κύριο της τον Αβραάμ, έκανε την καρδιά του Θεού να την λατρέψει. Και ενώ τότε ήταν χαμένη στην καρδιά του κυρίου της, τώρα μακαρίζεται αιώνια από όλους μας.

Τι έκαναν αυτοί οι δύο και αξίζουν να μακαρίζονται μέχρι τώρα σαν κορυφαίο παράδειγμα πνευματικής συζυγίας; 
Μπορεί να μην αποτελεί τίποτα το ιδιαίτερο για τους ανθρώπους, μα έκαναν αυτό που πραγματικά ποθεί και αναζητά η θεϊκή καρδιά του αληθινού Θεού.

Ο ΑΒΡΑΑΜ κοιτούσε στα μάτια τον Θεό, ζούσε στην καρδιά Του, Τον λάτρευε και Του ήταν σε όλα πιστός και υπάκουος. Και αυτό το απέδειξε έμπρακτα όταν κλίθηκε να θυσιάσει τον μονογενή του Ισαάκ, τον γιο που μετά από ικεσίες χρόνων του χάρισε ο Κύριος. Δεν ρώτησε καν ο Αβραάμ τη Σάρα αν έπρεπε να το κάνει ή όχι, εφόσον του το ζητούσε ο ίδιος ο Θεός της καρδιάς του. Κι ο Πολυεύσπλαχνος, για την τυφλή υπακοή του Αβραάμ, δεν του έδωσε πίσω μόνο τον γιο του, αλλά τον αξίωσε να γίνει και πατριάρχης εθνών.

ΚΑΙ Η ΣΑΡΑ, όμως, με την σειρά της, κοιτούσε τον Θεό στα μάτια μέσα από τα μάτια του Αβραάμ και ζούσε στην καρδιά Του μέσα από την καρδιά του συζύγου της. Ήταν υπάκουη στον Αβραάμ, τον οποίο αποκαλούσε αλλά και ένιωθε κύριο της. Η ίδια δεν υπήρχε, αφού είχε απορροφηθεί από τον σύζυγό της. Αυτό όχι μόνο της έδινε χαρά, αλλά το έκανε και με πολύ γλυκύτητα, εμπιστοσύνη και αγάπη.

Γιατί ένιωθε έτσι η Σάρα για τον Αβραάμ;

ΜΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΙΩΘΕ ΠΩΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΠΛΗΡΩΣ ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΕΔΙΝΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΓΑΛΗΝΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!

Έτσι αν κάνουν και όλοι οι Χριστιανοί σύζυγοι, θα έχουν την δική τους την γαλήνη και την δική τους ευλογία. Δεν θα τους λείψει τίποτα, ακόμα και σε μια εποχή γεμάτο στερήσεις. Θα έχουν γαλήνη σε μια εποχή ταραγμένη. Και θα υπάρχει πραγματικός έρωτα μεταξύ των συζύγων σε μια εποχή που ο πραγματικός έρωτας έχει πλέον αλωθεί!


(απόσπασμα από απομαγνητοφωνημένο κήρυγμα του π. Ελπιδίου Βαγιανάκη)